Daten met een beperking: zo doe je dat

Daten met een beperking: zo doe je dat

Heb je een beperking, dan kan daten lastig zijn. Je kunt op onbegrip stuiten, waardoor mensen je overslaan.

Of je hebt nog geen ervaring op dit gebied, en hebt niet echt een idee van je voorkeuren. Laat staan dat je weet hoe je dit moet aanpakken.

Hoe pak je het daten nu het beste aan wanneer je met een handicap op zoek bent naar een partner?

Apps, sites en datingbureaus

Er bestaan speciale datingsites en datingbureaus voor mensen met een handicap. Heel handig, want hierdoor heb je een grotere kans van slagen.

Datingbureaus kunnen je de nodige begeleiding geven en je van adviezen voorzien. Zo kun je samen ontdekken hoe jij het beste op zoek kunt gaan naar een partner.

Datingsites kunnen ook uitkomst bieden.

Door hier een profiel aan te maken, weet je zeker dat je in de juiste vijver vist. Je kunt gemakkelijker op zoek naar potentiële partners, bijvoorbeeld bij jou in de buurt.

Ook kun je hier op zoek gaan naar lotgenoten. Heel waardevol, want zo kun je ervaringen uitwisselen en veel tips opdoen.

Zo hoef je zelf niet het wiel uit te vinden. Ook organiseren sommige bureaus evenementen. Dit is een laagdrempelige manier om mensen te ontmoeten.

Ook al sleep je er niet direct een relatie uit, dan nog kun je nieuwe vrienden maken.

Waar kun je terecht als je een verstandelijke beperking hebt?

Heb je een verstandelijke beperking?

Dan is een speciale datingsite een aanrader. Hier hoef je jezelf minder vaak uit te leggen, en zul je veel meer mensen vinden die bij jou passen.

Geef wel duidelijk aan waar jij op zoek naar bent. Is dit vooral een maatje om leuke dingen mee te doen bijvoorbeeld?

En wat vind jij leuk om te doen?

Je zult altijd wel iemand vinden die dezelfde dingen leuk vindt als jij. Zoek eerst naar iemand die bij jou in de buurt woont.

Zo kun je makkelijker afspreken. Je kunt ook op zoek gaan naar een online maatje, zodat jullie kunnen chatten. Op die manier kun je natuurlijk mensen uit de hele wereld bereiken!

Algemene datingapps en -sites

Je hoeft natuurlijk niet per se gebruik te maken van speciale sites voor mensen met een beperking. Apps als Tinder, Grindr en Happn zijn ook een optie.

Het is wel aan te raden om hierop duidelijk en eerlijk te zijn over je handicap.

Beïnvloedt jouw handicap bijvoorbeeld de manier waarop je communiceert, dan zal het helpen om de ander hierover in te lichten.

Je beperking kan bijvoorbeeld betekenen dat je langzamer reageert, wat directer bent, of dat iemand met je meeleest.

Zo voorkom je dat mensen je verkeerd begrijpen. Eerlijkheid duurt het langst wat daten betreft, ook wanneer je een beperking hebt.

Een tweede tip: geef de ander de ruimte om vragen te stellen. Het komt vaak voor dat mensen die geen handicap hebben niet goed weten hoe ze je kunnen benaderen.

Door je open te stellen voor vragen kun je die onzekerheid wegnemen. Dat jij een beperking hebt, hoeft namelijk echt niet te betekenen dat je niet kunt daten met iemand die niet gehandicapt is.

Wees te zijner tijd ook duidelijk in hoeverre jouw handicap een mogelijke rol speelt in een eventuele relatie.

Je kunt zo bijvoorbeeld de angst van de ander wegnemen dat die de rol van verzorger op zich moet nemen. En je kunt uitleggen wat je wel en niet kan.

En vergeet ook niet dat je prima mensen ‘in het wild’ kunt ontmoeten!

Ga eropuit met je vrienden, doe een cursus of geef je op voor een sport of activiteit.

Blijf je openstellen voor de liefde en wees niet bang om te flirten en soms afgewezen te worden.

En bedenk je: wanneer iemand jou afwijst om je handicap, dan is dat sowieso geen geschikte partner.


Reactie plaatsen