Hoe herken je een narcist in een relatie?

Hoe herken je een narcist in een relatie?

Wanneer je in een relatie zit en je bent tot over je oren verliefd, zit je ontzettend goed in je vel en kun je je geluk bijna niet op. 

De roze wolk waar iedereen over spreekt, daar zit jij duidelijk op.

Wanneer je merkt dat je partner zich anders gedraagt dan dat hij zich al die tijd heeft voorgedaan, kan dat enorm schrikken zijn. 

Hoewel de kans niet heel groot is, zou je te maken kunnen hebben met een narcist.

De kans is dan ook groot dat je je het volgende afvraagt: hoe herken je een narcist in een relatie?

Een narcist in een relatie kan je aan een aantal duidelijke kenmerken herkennen. 

Bijvoorbeeld doordat er geen ruimte is voor jou in de relatie, terugkomende jaloezie, je zelfvertrouwen word door hem of haar afgenomen. 

Hij of zij voelt zich niet snel schuldig, de persoon kan gewelddadig uit de hoek komen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden van kenmerken waardoor je een narcist in een relatie zou kunnen herkennen. 

Wil jij meer weten over een narcist in een relatie of wil jij meer te weten komen over narcisme in het algemeen? 

Daar kan ik je bij helpen. 

Lees het artikel gewoon even tot het einde en je leert meer over narcisme in een relatie. 

Hoe herken je een narcist in een relatie? ⚠️

Alles begint met rozenkleur en maneschijn. Eigenlijk zoals iedere relatie begint. Je bent tot je oren verliefd en je zit ontzettend lekker in je vel. De roze wolk waar iedereen over spreekt, die is duidelijk aanwezig.

Zeker wat je partner betreft heb je het enorm getroffen. Hij of zij is charmant, leeft met je mee, heeft een luisterend oor en is ontzettend geïnteresseerd in jou en in alles wat je doet. 

Na een tijdje is de roze wolk voorbij en gaan je ogen open. 

Je ziet hoe de persoon in kwestie écht is.

Nu is dat een vrij normaal iets in een langere relatie, maar misschien merk jij dat je geliefde anders is dan dat je gewend bent. 

Alsof de persoon 360 graden gedraaid is.

De roze wolk is niet zomaar voorbij, je bent er hard vanaf gevallen. Plotseling is je geliefde zeer opvliegend, snel geïrriteerd en doe jij alles in zijn of haar ogen verkeerd. 

Er bestaat een aanwezige kans dat je te maken hebt met een narcist in een relatie.

Hoewel de kans niet groot is, zou het wel goed kunnen. Hoe je een narcist in een relatie kunt herkennen? 

De volgende kenmerken die hieronder beschreven staan zijn een aantal voorbeelden van hoe je een narcist in een relatie zou kunnen herkennen: 

  • Je merkt dat er totaal geen ruimte meer is voor jou. Iemand met narcisme laat alles om zichzelf draaien en wil zelf in de belangstelling staan. 
  • De persoon in kwestie is zeer jaloers. Bijvoorbeeld omdat je je eigen vrienden hebt. 
  • Het zelfvertrouwen wat je door hem of haar de afgelopen tijd hebt opgebouwd, word je allemaal weer afgenomen. Je bent volgens hem of haar nergens meer goed in of nergens goed voor. 
  • Voelt zich niet gauw schuldig over iets. 
  • Is overdreven ijdel. Brengt dus veel tijd door voor de spiegel om er zo goed mogelijk uit te zien. 
  • Kan in sommige gevallen gewelddadig uit de hoek komen.
  • Je merkt dat hij of zij je overhaalt om geen tijd meer door te brengen met je vrienden of familie. Langzaam maar zeker kom je nauwelijks tot niet meer de deur uit.

Nu lijkt het alsof een narcist in een relatie makkelijk te herkennen en te ontmaskeren is, maar dit is het helemaal niet. 

De meeste narcisten kunnen dit namelijk goed verbergen en laten zich niet zomaar ontmaskeren.

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis word altijd vastgesteld door een professional die daar verstand en ervaring mee heeft. 

Dat is wel iets om te onthouden en om rekening mee te houden. 

Wat is narcisme? 

Hoewel er vaak over narcisme word gesproken en je er veel over kunt lezen, weten maar weinig mensen wat narcisme écht is. 

De ene naar de andere persoon krijgt het stempel narcisme, puur omdat diegene zelfverzekerd of zelfs een beetje arrogant is. 

Helemaal terecht is dat niet. 

Er is tenslotte niks mis met zelfverzekerdheid en een tikkeltje arrogantie.

Het is menselijk. 

Iemand die een narcist is, die heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis en dat is wel even iets anders dan overdreven zelfverzekerd of arrogant zijn.

Dit is een ernstig mentaal probleem, die vaak een stuk complexer ligt en een stuk minder lachwekkend is dan we denken. 

Om narcisme even kort en bondig uit te kunnen leggen, is diegene obsessief met zichzelf bezig. De persoon is bij iedere gelegenheid op zoek naar aandacht en vindt het heerlijk om in de spotlights te staan. 

Dit gaat voornamelijk ten koste van de omgeving en dus vooral van jou als partner.

Behalve dat degene graag in de spotlights staat, gelooft de persoon ook daadwerkelijk dat hij of zij daar recht op heeft. 

Soms kan dit gepaard gaan met kleineren, intimideren of met geweld. 

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft eigenlijk altijd hulp nodig. Niet van de omgeving, maar van een professional die weet wat narcisme is en hoe het behandeld kan worden.

De professional kan de persoon in kwestie niet alleen helpen en behandelen, maar ook de stoornis met zekerheid vaststellen.

Dat is namelijk redelijk complex bij narcisme. 

Komt een narcist in een relatie vaak voor? 

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis komt een stuk vaker voor dan de meeste mensen denken. 

Misschien ook een stuk vaker dan dat jij in eerst instantie dacht. Dus op de vraag komt een narcist in een relatie vaak voor, kan ik je vertellen dat het vaker voorkomt dan we dachten.

Hoewel ieder mens wel iets van narcistische trekjes heeft, zoals ijdelheid of graag in de belangstelling willen staan, zijn er steeds meer mensen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben en met iemand in een relatie kunnen belanden.

Vooral omdat je in het begin van de relatie niet of moeilijk kunt vaststellen dat je te maken hebt met een narcist. 

Het is van tevoren gewoon erg lastig te voorspellen.

Waar er eerder werd gedacht dat het om een klein percentage ging, word nu steeds meer duidelijk dat het percentage van narcisme een stuk hoger ligt. 

Het gaat hierbij om maar liefst 1 miljoen van de Nederlandse inwoners waarbij narcisme vast is gesteld.

Zeker wat betreft de grootte van Nederland, zijn dat er aardig veel. Door dit percentage word de kans dat je te maken krijgt met een narcist in een relatie, een stukje groter. 

Zijn narcisten altijd mannen?

In het artikel spreken we over een hij of een zij. Er heerst vaak het vooroordeel dat narcisten altijd mannen en zijn. 

Hoewel er een kleine kern van waarheid in zit, is dat niet altijd waar.

Vrouwen kunnen namelijk net zo goed leiden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en dus kun jij met een vrouwelijke narcist te maken krijgen in een relatie. 

Waar die kleine kern van waarheid dan precies in zit? Na veel wetenschappelijk onderzoek is er gebleken dat toch voornamelijk mannen last hebben van een narcisme.

Hoewel je net zo goed met een vrouwelijke narcist te maken kan krijgen, is de kans groter dat je met een mannelijke narcist te maken kan krijgen in een relatie. 

Kan ik hulp zoeken voor mezelf? 

Er is niks lastiger dan omgaan met een narcist in een relatie.

Dat komt voornamelijk omdat het jou als partner ontzettend veel energie kost. Vaak loop je continu op je tenen, ben je altijd op je hoede en word je ook vaak gekleineerd. 

Op den duur kan het ook bij jou mentale problemen bezorgen. Is er dan ook hulp die je voor jezelf kan zoeken? 

Ja, ook voor jou als partner is er altijd hulp beschikbaar, niet alleen voor de narcist zelf. Je leert hoe je hier het beste mee om kunt gaan en nog veel belangrijker, je kunt je verhaal kwijt om vervolgens handvaten te krijgen.

De belangrijkste tip die ik je dan ook mee wil geven, is om hulp voor jezelf te zoeken wanneer je te maken hebt of te maken hebt gehad met een narcist in een relatie.

Professionals bieden namelijk ook nazorg voor degene die met een narcist te maken hebben gehad en waarbij het achter de rug is. 

Conclusie

Omdat bij ongeveer 1 miljoen inwoners in Nederland een narcistische persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld, is de kans aanwezig dat ook jij te maken hebt of hebt gehad met een narcist in een relatie. 

Hoe herken je een narcist?

Je weet inmiddels dat dat helemaal niet zo gemakkelijk is. 

Een narcist is niet makkelijk te ontmaskeren. De diagnose wordt namelijk altijd gesteld door een professional die hier verstand van heeft.

Wel zouden er een aantal kenmerken kunnen zijn waaraan je narcisme zou kunnen herkennen bij je partner.

Die heb je in het artikel kunnen vinden. 

Wellicht heb je hier iets aan en kom je op deze manier een stukje verder. 

Reactie plaatsen