Lotgenotencontact narcisme

Lotgenotencontact narcisme

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zich kenmerkt door een gebrek aan empathie en een overdreven gevoel van eigenwaarde. 

Het kan zeer moeilijk zijn om te leven met iemand die lijdt aan deze stoornis, en het kan zelfs traumatisch zijn voor degenen die in een relatie met hen zijn. 

Een van de grootste problemen bij het omgaan met narcisme is het gebrek aan kennis en begrip van de stoornis.

Gelukkig zijn er online bronnen beschikbaar die informatie en ondersteuning bieden aan degenen die lijden onder narcisme. 

Één van deze bronnen is Narcist Ontmaskerd.nl, een website die zich richt op het delen van kennis, ervaringen en ondersteuning voor lotgenoten van narcisme. 

De website biedt een lotgenotenforum waar mensen hun verhalen kunnen delen en steun kunnen vinden bij anderen die soortgelijke ervaringen hebben gehad.

De website Narcist Ontmaskerd.nl is opgericht door Herman van der Kruit, die zelf 47 jaar lang heeft geleden onder narcistisch misbruik. 

Hij heeft zijn persoonlijke ervaringen gedeeld en heeft een gemeenschap gecreëerd waar mensen steun kunnen vinden bij elkaar. 

De website biedt niet alleen informatie over narcisme en de impact ervan, maar ook tips over hoe om te gaan met narcistisch misbruik en hoe te herstellen van de gevolgen ervan.

Lotgenoten: Ervaringen delen

Lotgenoten van narcisme kunnen veel baat hebben bij het delen van hun ervaringen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. 

Dit kan helpen om gevoelens van eenzaamheid en isolatie te verminderen en kan leiden tot erkenning en herkenning van de eigen ervaringen.

Er zijn verschillende manieren waarop lotgenoten hun ervaringen kunnen delen. 

Een van deze manieren is door deel te nemen aan een therapiegroep, zoals de Therapiegroep Lotgenoten Narcisme. Deze groep biedt de mogelijkheid om ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Het delen van ervaringen met lotgenoten kan ook helpen om inzicht te krijgen in het eigen gedrag en de eigen reacties op het gedrag van de narcist. 

Door te luisteren naar de ervaringen van anderen en deze te vergelijken met de eigen ervaringen, kunnen mensen nieuwe inzichten krijgen en manieren vinden om met de situatie om te gaan.

Narcisten ontmaskeren: Hoe doe je dat?

Het ontdekken van een verborgen narcist in je leven kan een enorme uitdaging zijn. 

Narcisten zijn meesters in het manipuleren van anderen en het verbergen van hun ware aard. 

Het is belangrijk om te weten hoe je een narcist kunt ontmaskeren om jezelf te beschermen tegen hun schadelijke gedrag. 

Narcisten hebben de neiging om zichzelf op te hemelen en anderen te kleineren. Ze hebben een groot gevoel van eigenwaarde en zijn vaak overtuigd van hun eigen superioriteit. Hier zijn enkele signalen die kunnen duiden op narcisme:

  • Constante behoefte aan bewondering en aandacht
  • Gevoelens van jaloezie en rivaliteit met anderen
  • Geen empathie tonen voor anderen
  • Manipulatief gedrag en liegen
  • Arrogantie en hooghartigheid
  • Geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen fouten

Als je deze signalen bij iemand opmerkt, is het mogelijk dat je met een narcist te maken hebt.

Hoe omgaan met narcisten?

Als je vermoedt dat je te maken hebt met een narcist, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen hun schadelijke gedrag. 

Hier zijn enkele tips om met narcisten om te gaan:

💡 Stel duidelijke grenzen en houd je eraan

💡Laat je niet manipuleren of intimideren

💡 Neem geen verantwoordelijkheid voor hun fouten

💡 Probeer hun gedrag niet te veranderen

💡 Zoek steun bij vrienden en familie

💡 Overweeg professionele hulp als je jezelf niet kunt beschermen

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet jouw verantwoordelijkheid is om een narcist te veranderen. Het beste wat je kunt doen is jezelf beschermen en hulp zoeken als dat nodig is.

Hulp zoeken bij narcistisch misbruik

Wanneer iemand slachtoffer is van narcistisch misbruik, kan het lastig zijn om hiermee om te gaan en erover te praten. Het is belangrijk om hulp te zoeken om te leren omgaan met de gevolgen van narcistisch misbruik en om te kunnen herstellen. 

Hieronder worden twee opties besproken: professionele hulp en zelfhulp.

🟢 Professionele hulp

Professionele hulp kan variëren van therapie tot coaching tot begeleiding. Een professional kan helpen bij het verwerken van het trauma en het ontwikkelen van vaardigheden om met de gevolgen van het misbruik om te gaan. 

Er zijn verschillende soorten professionals die kunnen helpen bij narcistisch misbruik.

Een psychotherapeut kan helpen bij het verwerken van trauma en het ontwikkelen van vaardigheden om met de gevolgen van narcistisch misbruik om te gaan.

Een coach kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om met de gevolgen van narcistisch misbruik om te gaan en om doelen te stellen voor de toekomst.

🟢 Zelfhulp

Zelfhulp kan ook een optie zijn voor mensen die slachtoffer zijn van narcistisch misbruik. Er zijn verschillende manieren waarop iemand zelfhulp kan zoeken.

Er zijn verschillende boeken en online cursussen beschikbaar die kunnen helpen bij het verwerken van trauma en het ontwikkelen van vaardigheden om met de gevolgen van narcistisch misbruik om te gaan.

Er zijn online forums en supportgroepen beschikbaar waar mensen die slachtoffer zijn van narcistisch misbruik elkaar kunnen steunen en ervaringen kunnen delen.

Meditatie en mindfulness kunnen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om met de gevolgen van narcistisch misbruik om te gaan.

Vind je het allemaal nog een beetje lastig lees deze 10 tips voor herstel na narcistisch misbruik om de eerste stappen te zetten in de goede richting.

De Rijk
Door

De Rijk

op 04 Dec 2023

Hulp nodig

ludwina .
Door

ludwina .

op 04 Dec 2023

Hi heer of mevrouw Rijk, Wat vervelend voor je dat je te maken hebt met narcisme. Wel goed dat je hulp zoekt om beter met de gevolgen om te kunnen gaan. Als je op zoek bent naar lotgenoten die ook last hebben van de gevolgen van narcisme dan kan ik je de community aanraden van Herman Liesemeijer hij is ervaringsdeskundige op dit vlak en kan je vast verder helpen. Je kunt hem bereiken door gebruik te maken via de buttons in het bovenstaande artikel. Je kunt hem ook een berichtje sturen via zijn website. Ik wens je veel sterkte en hoop dat je de hulp vind die je nodig hebt.

Reactie plaatsen