Narcist in bed: Hoe om te gaan met een egocentrische partner?

Narcist in bed: Hoe om te gaan met een egocentrische partner?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde heeft en zichzelf centraal stelt in alle aspecten van het leven. Dit kan ook het geval zijn in de slaapkamer.

Mensen met narcistische trekken hebben vaak een opgeblazen idee van hun seksuele vaardigheden en slaapkamerprestaties en richten zich voornamelijk op wat zij willen. Ze hebben ook de neiging om weinig interesse te hebben in de behoeften van hun partner.

Het kan moeilijk zijn om een narcistische partner in bed te hebben. Ze zijn vaak alleen bewust van zichzelf en kunnen daardoor creativiteit en stroom onderdrukken.

Bovendien kunnen ze zelfs de kleinste aanwijzing dat hun partner niet onder de indruk is van hun vaardigheden als kritiek zien.

Dit kan leiden tot problemen in de slaapkamer en zelfs tot het einde van de relatie.

Als je denkt dat je een narcistische partner hebt, is het belangrijk om te begrijpen hoe narcisme zich in de slaapkamer kan manifesteren en hoe je ermee om kunt gaan.

In dit artikel worden enkele veelgestelde vragen over seksueel narcisme beantwoord en worden enkele tips gegeven over hoe je kunt omgaan met een narcistische partner in bed.

Wat is een narcist?

Een narcist is iemand die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS). Dit is een psychische aandoening waarbij iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde heeft en een gebrek aan empathie vertoont.

Narcisten hebben vaak een groot gevoel van superioriteit en denken dat ze beter zijn dan anderen.


Deze eigenschappen maken het moeilijk voor de narcist om relaties met anderen op te bouwen en te onderhouden.


Narcisten hebben vaak problemen met het begrijpen van de gevoelens van anderen en hebben weinig interesse in de behoeften van anderen. Ze zijn vaak manipulatief en egocentrisch, en kunnen anderen gebruiken om hun eigen doelen te bereiken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle mensen met narcistische trekken een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.

Sommige mensen kunnen narcistisch gedrag vertonen zonder dat het een stoornis is.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat niet alle narcisten hetzelfde zijn. Er zijn verschillende soorten narcisten met verschillende kenmerken en gedragingen.

Narcisme in bed

Wanneer je een relatie hebt met een narcist, kan het in bed behoorlijk ingewikkeld worden. Narcisten hebben vaak een groot ego en een sterk verlangen naar controle. Dit kan zich ook uiten in de slaapkamer.

Een narcist kan in bed heel dominant zijn en zijn of haar partner dwingen om bepaalde handelingen te verrichten.

Dit kan heel onprettig zijn voor de partner, die zich niet vrij voelt om zijn of haar eigen wensen en grenzen aan te geven.

Een ander kenmerk van narcisme in bed is dat de narcist vaak weinig empathie heeft voor de gevoelens van zijn of haar partner.

De narcist is vooral bezig met zijn of haar eigen genot en kan het lastig vinden om zich in te leven in de wensen en behoeften van de ander.

Daarnaast kan een narcist in bed heel manipulatief zijn.

Hij of zij kan bijvoorbeeld seks gebruiken als middel om de partner te straffen of te belonen. Dit kan leiden tot een ongezonde dynamiek in de relatie, waarbij de partner zich onder druk gezet voelt en niet meer vrij is om zijn of haar eigen keuzes te maken.

Effecten van narcisme in bed

Op de partner

Wanneer iemand een relatie heeft met een narcist, kan dit grote gevolgen hebben voor het seksleven van de partner. Narcisten zijn vaak gericht op hun eigen behoeften en verlangens, en hebben weinig oog voor de gevoelens en wensen van hun partner.

Dit kan leiden tot een onbevredigend seksleven voor de partner.

Daarnaast kunnen narcisten manipulatief zijn in bed.

Ze kunnen bijvoorbeeld proberen om hun partner te overtuigen om dingen te doen waar ze zich niet prettig bij voelen, of om seksuele handelingen te verrichten die ze niet willen.

Dit kan leiden tot een gevoel van onveiligheid en onzekerheid bij de partner.

Als gevolg van deze manipulatie en het gebrek aan aandacht voor de partner, kan het seksleven van de partner onder druk komen te staan.

Dit kan leiden tot een afname van de seksuele activiteit, of zelfs tot het volledig stopzetten van de seksuele relatie.

Op de narcist zelf

Voor de narcist zelf kan het seksleven ook negatieve gevolgen hebben.

Narcisten hebben vaak een groot ego en willen graag als de beste gezien worden. Dit kan leiden tot prestatiedruk in bed, wat weer kan leiden tot faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Daarnaast kan het seksleven van de narcist ook bijdragen aan de manipulatieve aard van het narcisme.


Narcisten kunnen seks gebruiken als een middel om hun partner te controleren en te manipuleren.


Dit kan leiden tot een gevoel van macht en controle bij de narcist, maar kan ook bijdragen aan een gevoel van leegte en eenzaamheid.

Al met al kan het seksleven van een narcistische persoonlijkheid bijdragen aan de negatieve gevolgen van het narcisme, zowel voor de partner als voor de narcist zelf.

Hoe om te gaan met een narcist in bed

Een relatie hebben met een narcist kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om seksuele intimiteit.

Hier zijn enkele tips om grenzen te stellen, effectief te communiceren en therapie te overwegen om de situatie te verbeteren.

💡 Grenzen stellen

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je met een narcist in bed bent, is grenzen stellen.

Narcisten zijn vaak gericht op hun eigen behoeften en verlangens en kunnen de grenzen van hun partner negeren.

Het is belangrijk om duidelijk te zijn over wat je wel en niet wilt, en om je grenzen te handhaven. Hier zijn enkele manieren om grenzen te stellen:

 • Maak een lijst van wat voor jou acceptabel is en wat niet
 • Wees duidelijk en assertief over je grenzen
 • Sta niet toe dat de narcist je grenzen overschrijdt
 • Overweeg om een veilig woord te gebruiken om aan te geven wanneer iets niet oké is

💡 Communicatie

Effectieve communicatie is essentieel als je met een narcist in bed bent.

Hier zijn enkele tips om de communicatie te verbeteren:

 • Luister actief naar de narcist en laat hem of haar zich gehoord voelen
 • Gebruik "ik"-verklaringen om je gevoelens en behoeften te uiten
 • Vraag de narcist om zijn of haar gevoelens en behoeften te uiten
 • Maak afspraken over wat wel en niet acceptabel is tijdens seksuele activiteit
 • Sta open voor feedback en probeer samen oplossingen te vinden

💡 Therapie

Als de problemen in bed aanhouden, kan het nuttig zijn om therapie te overwegen.

 1. Individuele therapie voor de narcist om te werken aan zijn of haar narcistische persoonlijkheidsstoornis

 2. Relatietherapie om te werken aan de communicatie en het begrip tussen beide partners

💡 Sex therapie om te werken aan specifieke seksuele problemen

Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met een narcist in bed een uitdaging kan zijn, maar het is mogelijk om oplossingen te vinden en de relatie te verbeteren.

Door grenzen te stellen, effectief te communiceren en therapie te overwegen, kun je werken aan een betere seksuele relatie met een narcist.

Conclusie

Het hebben van seks met een narcist kan een uitdaging zijn. Narcisten zijn vaak gericht op zichzelf en hebben weinig aandacht voor de behoeften van hun partner.


Ze kunnen ook manipulatief zijn en proberen hun partner te controleren.


Als gevolg hiervan kan seks met een narcist ongezond zijn en de emotionele gezondheid van de partner schaden.

Als je vermoedt dat je partner een narcist is, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om te gaan met de emotionele en psychologische impact van een relatie met een narcist.

Daarnaast kan een therapeut je helpen om je zelfvertrouwen te herstellen en je te helpen bij het opbouwen van gezonde relaties in de toekomst.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornis ongezonde partners zijn.

Sommige mensen met deze aandoening kunnen gezonde, liefdevolle relaties hebben als ze bereid zijn om aan zichzelf te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag.

Als je merkt dat je partner niet bereid is om aan zichzelf te werken of verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar gedrag, is het misschien tijd om de relatie te beëindigen.

Het is belangrijk om jezelf te beschermen en gezonde relaties op te bouwen met mensen die respectvol en ondersteunend zijn.


Reactie plaatsen