Wat doet een narcist als je hem verlaat?

Wat doet een narcist als je hem verlaat?

De stap zetten om een narcist te verlaten doe je niet zomaar.

Hoewel het altijd lastig is om je partner te verlaten, gaat dat bij een narcist niet zonder slag of stoot.

Buiten het feit dat je misschien bang bent, laat de narcist dit niet zomaar over zijn kant gaan. Dat is een ding dat zeker is.

Wat kun je nu eigenlijk verwachten als je een narcist verlaat?

Een narcist kan alles uit de kast halen om jou te laten blijven. Wat je vaak terug ziet komen, is dat jij de schuld gaat krijgen van alles.

Jij bent er schuldig aan dat de relatie mislukt is en achteraf gezien was jij toch niet de ware voor hem of haar.

Hierdoor kun je je ontzettend rot gaan voelen en kan het ervoor zorgen dat je niet weg wilt of durft te gaan.

Daarnaast zie je ook vaak dat de narcist beterschap belooft en er alles aan wil doen om te veranderen.

Wil jij meer te weten komen over het verlaten van een narcist en wil je graag weten wat jij kunt doen?

Daar kan ik je natuurlijk bij helpen.

Lees het artikel tot het einde en misschien ben jij wel heel erg geholpen met deze informatie.

Wat doet een narcist als je hem verlaat?

Heb je de keuze gemaakt om je narcistische partner te gaan verlaten? 

Dan heb je allereerst een hele moedige, dappere en de juiste keuze gemaakt.

Tenslotte kan een narcist niet veranderd worden, hoe graag je dat ook zou willen. Een narcist verlaten, dat is in de meeste gevallen niet makkelijk.

Wat vooral direct duidelijk zal worden, is dat de narcist er alles aan doet om je bij zich te kunnen houden. Bij deze poging alleen zal het helaas niet blijven.

Wat een narcist doet als je hem verlaat?

Daar gaan we samen uitgebreid naar kijken. Wat wel opvalt, is dat de meeste narcisten dezelfde ‘werkwijze’ gebruiken om het zomaar even te zeggen.

Wat eigenlijk altijd wel terugkomt, is dat de narcist jou de schuld gaat geven van het mislukken van de relatie. 

Een narcist kan geen schuldgevoelens krijgen, is snel op zijn teentjes getrapt en ziet zichzelf dus als het slachtoffer omdat jij ervoor kiest om de relatie te beëindigen.

Uiteindelijk ben jij toch nooit de ware geweest voor hem of haar en kun je letterlijk niets goed doen.


Je kunt je hier ontzettend ellendig door gaan voelen, maar dat is nu net de bedoeling van een narcist.


Het kan er namelijk voor zorgen dat je tóch blijft en je je pogingen tot weggaan staakt. Merkt hij of zij dat je écht weg wil gaan?

Dan word er in de meeste gevallen beterschap belooft. Een narcist belooft te veranderen en dat de relatie beter dan ooit word. Ook hierdoor word je geraakt, want je wilt niets liever.

Inmiddels weet je wel dat narcisten niet zomaar kunnen veranderen.

Is het makkelijk om een narcist te verlaten?

Een relatie hebben met een narcist is vrijwel nooit stabiel of harmonieus.

Behalve dat er fysiek geweld bij kan komen kijken, kan je ook mentaal flink aangevallen worden. Het is in de meeste gevallen dan ook beter om de narcist te verlaten.

Die keuze, die maak je niet zomaar.

Hoe je het ook wendt of keert, je bent van de persoon gaan houden en het wordt je alles behalve makkelijk gemaakt om een narcist te verlaten.

Er wordt ingespeeld op je gevoel, je houd er vaak een schuldgevoel aan over en je hoopt stiekem dat er toch iets veranderd. We weten nu wel dat dat schone schijn is.

Eigenlijk geef je in dit geval zelf antwoord op de vraag.

 Is het makkelijk om een narcist te verlaten? 

Het is duidelijk dat dat niet het geval is. 

Omdat er zo word ingespeeld op je gevoel en je gewoon word overgehaald om te blijven, kan je voor een flink dilemma komen te staan en is het soms erg moeilijk om door te zetten.

Daarnaast kan het ook makkelijk zijn dat je te bang bent om een narcist te verlaten. Zeker als er geweld, intimidatie, manipulatie en chantage is gebruikt in de relatie.

Het heeft ervoor gezorgd dat je afhankelijk bent geraakt van de persoon en dat het moeilijk is om het patroon te doorbreken.


Een narcist helemaal verlaten, dat is niet makkelijk.


Heb ik een narcistische partner?

Iemand die een narcist is, die heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

De stoornis is een stuk problematischer dan dat er gedacht word en er is niet altijd de juiste informatie beschikbaar hierover.

Deze stoornis kan niet zomaar vastgesteld of herkend worden. Dit wordt namelijk altijd gedaan door een professional die daar ervaring of verstand van heeft.

Een narcistische partner valt dus niet zomaar te herkennen of te diagnosticeren. Toch kunnen er een aantal kenmerken zijn die voldoen aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Dit zijn een aantal voorbeelden daarvan:

  • Je partner zoekt nooit de schuld bij zichzelf en zegt al helemaal geen sorry. Vaak wordt de schuld op iemand anders of op jou afgeschoven.
  • Er is geen ruimte voor jou. Je kunt je gevoelens niet uiten of dingen van je af praten.
  • Wat je zou kunnen merken, is dat hij of zij erg met het uiterlijk bezig is. Nu zijn we dat allemaal op onze eigen manier, maar bij een narcist gaat dat wel iets verder.
  • Je merkt dat je partner op feestjes of tijdens gelegenheden erg graag in de spotlights wil staan en altijd het hoogste woord heeft.
  • Irritatie kan vrij snel escaleren tot extreme woede.
  • Hij of zij is erg snel op de teentjes getrapt en kan totaal niet tegen kritiek.

Wat kan ik doen nadat ik een narcist heb verlaten?

Je hebt de stap dus gezet om je narcistische partner te verlaten. Allereerst is het geen makkelijke stap, maar kan ik je wel vertellen dat het ontzettend moedig van je is geweest.

Misschien ben je erg bang geweest en heb je duidelijk kunnen merken dat een narcist alles in de strijd gooit, zolang je maar niet weggaat.


Wat in deze fase vooral erg belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat de narcist je niet meer kan bereiken en je op deze manier dus voorkomt dat je tóch weer teruggaat.


Wat kan je dan doen nadat je een narcist hebt verlaten?

De volgende tips zou je kunnen opvolgen en misschien kunnen ze je ook helpen tijdens deze fase:

Verbreek altijd en direct het contact met een narcist zodra je hem of haar hebt verlaten. Spreek niks meer af en loop door als jullie elkaar toevallig op straat tegen komen.

✅ Daarnaast is digitaal contact ook niet aan te raden. Zo krijg jij namelijk ook geen kans meer om contact met hem of haar op te nemen.

✅ Ben je van plan om je narcistische partner te gaan verlaten? Licht je omgeving in zodat je hulp kunt krijgen, mocht dat nodig zijn.

Op deze manier wordt het misschien wat makkelijker om de stap te zetten en word je hier ook in bijgestaan.

Ga eens op onderzoek uit naar wat narcisme precies is en wat het inhoud. Het kan je helpen om je partner beter te begrijpen en om te begrijpen waarom je je zo voelt.

Zo zijn er veel boeken over narcisme, is er veel te vinden op internet of kun je misschien wel contact opnemen met een professional die jou er meer over kan vertellen.

Nu kun je narcisme niet goedpraten natuurlijk, maar door het te begrijpen voel je je misschien al wat beter en weet je waar het vandaan komt.

Blijf jezelf ervan overtuigen dat je het juiste hebt gedaan. Hoe groot je schuldgevoel ook is en hoe ellendig je je ook voelt, je hebt het voor jezelf gedaan.


Jij verdient tenslotte het beste en je verdient het om geliefd te worden door iemand die dat oprecht meent.


Conclusie

Een narcist zal werkelijk alles in de strijd gaan gooien zodat jij hem of haar niet zult verlaten.

Psychische spelletjes, bedreigingen of je het leven zuur maken. Alles word uit de kast getrokken. Misschien heb je dat zelf ook al gemerkt, mocht je in een dergelijke situatie hebben gezeten.

Door dit artikel te lezen ben je er nu achter gekomen wat een narcist doet als je hem verlaat. Je zou dus kunnen stellen dat je weet wat je kunt verwachten.

Zo kun je verwachten dat de schuld op jou afgeschoven gaat worden en dat een narcist beterschap belooft zodra hij of zij merkt dat het menens is.

Het verlaten van een narcist kan veel angst, schuldgevoel of een ellendig gevoel met zich meebrengen.

Onder andere door de vele spelletjes die met je gespeeld zijn voel je je zo.

Toch moet je weten dat je de goede keuze hebt gemaakt.

Hoe graag je het ook zou willen, je kunt een narcist niet veranderen.

Jij verdient het beste. 🧡

Diana
Door

Diana

op 19 Dec 2023

Ik ben er nu 10 mnd vanaf met heel veel moeite en heel veel verdriet. En huilen. Met de waarom vraag niet beantwoord gaat worden. Ik heb een ander telnr genomen geblokkeerd op de mail. Zijn ouders zijn radeloos krijgen geen contact met hem moet ik bellen

ludwina .
Door

ludwina .

op 21 Dec 2023

Hi Diana, Het spijt me te horen dat je een moeilijke tijd hebt gehad na het beëindigen van een relatie met een narcist. Het is begrijpelijk dat je veel verdriet hebt en worstelt met vragen die onbeantwoord blijven. Het is goed dat je stappen hebt genomen om jezelf te beschermen door een ander telefoonnummer te nemen en de narcist te blokkeren op de mail.Wat betreft het contact met de ouders van de narcist, is het belangrijk om je eigen welzijn voorop te stellen. Het is begrijpelijk dat ze radeloos zijn en contact proberen te krijgen, maar het is niet jouw verantwoordelijkheid. Je hebt al genoeg te verwerken gehad en het is belangrijk om jezelf nu op de eerste plaats te zetten.Als je behoefte hebt aan steun of advies, zou ik je aanraden om contact op te nemen met vrienden, familie of professionele hulpverleners die je kunnen helpen bij het verwerken van je emoties en het herstellen van deze moeilijke periode. Hoop dat dit een beetje helpt. Sterkte met alles. Ien

nathalie
Door

nathalie

op 29 Jan 2024

heb hu+p nodig

Ien van
Door

Ien van

op 29 Jan 2024

Beste Nathalie,Het is goed om te horen dat je de moed hebt gevonden om een narcistische partner te verlaten. Het is echter begrijpelijk dat zo'n stap niet gemakkelijk is en dat je behoefte hebt aan hulp en ondersteuning in deze situatie.Het kan je helpen om te praten met vertrouwde mensen. Het delen van je ervaringen en gevoelens met vrienden of familieleden die je vertrouwt, kan een bron van steun zijn. Zij kunnen naar je luisteren, advies geven en je helpen om door deze moeilijke periode heen te komen.Je kunt je ok aansluiten bij een steungroep:. Deze gemeenschappen bieden een veilige ruimte om te delen, te leren en elkaar te ondersteunen. Herman Liesemeijer is ervaringsdeskundige en heeft een community van mensen die elkaar helpen.Onthoud dat herstellen van narcistisch misbruik tijd kost. Wees geduldig en mild voor jezelf tijdens dit proces. Je hebt een belangrijke stap gezet door de narcist te verlaten en nu is het tijd om voor jezelf te zorgen en op zoek te gaan naar een gezonde en liefdevolle toekomst.Ik hoop dat dit je verder helpt. Groet Ien

Reactie plaatsen