Wat is een giftige relatie?

Wat is een giftige relatie?

Wat is een Giftige relatie? Een giftige relatie is niet alleen een slechte relatie. 

Het is wanneer de ene persoon in de relatie de andere keer op keer pijn heeft gedaan. 

Een giftige partner kan bedreigingen, intimidatie of andere middelen hebben gebruikt om zijn partner te controleren.

Of ze hebben hen fysiek pijn gedaan.

Je weet niet altijd of je in een giftige relatie zit of niet. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om erachter te komen.


Giftige relaties zijn een gevaarlijk onderdeel van de samenleving en velen kiezen ervoor om met veel aarzeling te vertrekken.


Sommige mensen reageren met angst op die gedachten – van de angst voor het onbekende tot wat die persoon zou kunnen doen als ze erachter komen dat je weg wilt gaan.

Al die angsten weerhouden mensen ervan zichzelf te zijn. Veel mensen zijn bang om hun huis te verlaten. Ze hebben geen plek om naartoe te gaan of niet genoeg geld hebben. 

In dit artikel vertel ik je precies wat een giftige relatie is en waarop je moet letten.

Wat zijn de tekenen van een giftige relatie?

Het kan moeilijk zijn om giftige relaties te herkennen. Er zijn tekenen die je kunnen helpen erachter te komen of je er een hebt.

De tekenen van een giftige relatie zijn niet altijd duidelijk, maar het is meestal vrij duidelijk wanneer je er in een bent. 

Giftige mensen hebben de neiging om in eerste instantie charmant over te komen, omdat ze weten hoe ze je gevoelens voor hen moeten manipuleren.

Ze zullen een show voor je opzetten en je laten zien wat ze willen dat je ziet.

Er zijn veel verschillende soorten emotionele mishandeling, die allemaal hetzelfde doel hebben: het slachtoffer een machteloos en waardeloos gevoel geven.

Onderzoek wijst uit dat de tekenen van een giftige relatie in het begin moeilijk te herkennen zijn en, zoals de meeste waarschuwingssignalen, is het, het beste om ze vroeg op te merken voordat ze aanzienlijke schade aanrichten.

Wat zijn de soorten misbruik in een giftige relatie?

Emotionele mishandeling kan worden gedefinieerd als elke handeling die aanzienlijke emotionele schade toebrengt aan een andere persoon. 

Dit soort misbruik is vaak moeilijk te identificeren, omdat het, in tegenstelling tot fysiek misbruik, geen fysieke littekens of blauwe plekken op het slachtoffer achterlaat.

Soorten emotionele mishandeling kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot: 

  • constant verwijten, 
  • vernedering, 
  • intimidatie, 
  • dreigen met fysiek of emotioneel geweld, 
  • het negeren van iemands gevoelens, 
  • voorkomen van sociaal contact/iemand ervan weerhouden om contact op te nemen met vrienden en familieleden.


Emotionele verwaarlozing is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling in geïndustrialiseerde landen. 


Het houdt in dat een ouder of verzorger niet voldoet aan de basisbehoeften van een kind aan comfort, stimulatie en bescherming.

Sommige vormen van emotionele verwaarlozing zijn meer voor de hand liggend dan andere – ouders die hun kinderen bijvoorbeeld niet van voldoende voeding voorzien, houden zich bezig met zowel emotionele als fysieke verwaarlozing

Hoe je de tekenen vroegtijdig kunt herkennen?

Het kan moeilijk zijn om te bepalen wanneer een persoon gewelddadig is, zelfs als hij tekenen vertoont van de eerdere stadia van geweld.

Ze kunnen overdreven betrokken raken bij iemands persoonlijke leven of erop aandringen dat ze weten wat het beste voor je is.

De misbruiker kan ook emotioneel manipulatief zijn; ze kunnen dreigementen uiten om te voorkomen dat hun partner hen verlaat of zichzelf pijn doen, zoals zelfdoding dreigen of familieleden schaden als hun partner hen verlaat.

De belangrijkste signalen om op te letten zijn:

  • Agressief gedrag, zoals schreeuwen of dingen breken.
  • Dreiging met geweld met zaken als wapens of messen.
  • Iemand stalken of volgen.


De sleutel tot het voorkomen van geweld is om het te identificeren voordat het gebeurt. 


Vroege waarschuwingssignalen kunnen zaken als huiselijk geweld of drugsgebruik omvatten, maar niet altijd.

Hoe om te gaan met het gevoel van machteloosheid 😞

Emotionele mishandeling is voor veel mensen een serieus onderdeel van het leven. 

Het kan ervoor zorgen dat je jezelf, je keuzes en de persoon die verondersteld wordt onvoorwaardelijk van je te houden in twijfel trekt.

Omgaan met emotionele mishandeling kan moeilijk zijn. 

Steungroepen en therapie kunnen je helpen de controle terug te krijgen die je is afgenomen.

Je verdient het om gelukkig te zijn.  🧡


Als je vastzit in een gewelddadige relatie, is het tijd om eruit te komen. 


Maar al te vaak blijven mensen in gewelddadige relaties omdat ze te bang zijn om het vertrouwde te verlaten, of geloven dat het na verloop van tijd beter zal worden.

De waarheid is dat het meeste misbruik niet vanzelf stopt – sterker nog, de meeste misbruikers escaleren het misbruik in de loop van de tijd.

Er zijn veel manieren om met het gevoel van machteloosheid om te gaan, maar sommige kunnen moeilijker zijn dan andere.

Daarom is het belangrijk om de waarschuwingssignalen van misbruik te kennen. 

Het kan ook nuttig zijn om hulp te zoeken bij een gediplomeerde therapeut of professional in de geestelijke gezondheidszorg die ervaring heeft met partnergeweld en misbruik.

Hoe om te gaan met een emotionele misbruiker als je er nog niet klaar voor bent om ze te verlaten!

Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt voorbereiden op de onvermijdelijke breuk met een emotioneel gewelddadige partner.

De eerste is om genoeg geld te sparen om jezelf te onderhouden. De tweede is om mensen die dicht bij je staan te vertellen wat er aan de hand is.

De derde is het vinden van een steungroep of gemeenschap van mensen die hebben meegemaakt wat jij nu doormaakt.


Het belangrijkste is dat het moeilijk zal zijn om uit deze relatie met je emotionele misbruiker te komen, maar het zal het uiteindelijk waard zijn.


Hoe herstel je van een giftige relatie?

Er zijn een paar manieren om te genezen van een giftige relatie. 

De eerste is om aan je zelfrespect te werken. 

Het is belangrijk om zelfvertrouwen te hebben, zodat je zich geen zorgen hoeft te maken over wat andere mensen van je denken of hoe zij over je beslissingen denken.

Als je in het gezelschap bent van vrienden of familie die je steunen, zal het gemakkelijker voor je zijn om te genezen.

Erken wat er in het verleden is gebeurd en zorg ervoor dat je partner ook de fouten begrijpt die hij of zij heeft gemaakt.

Focus op voor jezelf zorgen en dingen doen die je gelukkig maken weer op zoek naar meer zelfliefde!  

Het goede nieuws is dat het met de tijd gemakkelijker zal worden – maar in het begin is het nooit gemakkelijk. Wees geduldig met jezelf, concentreer je op genezing en blijf jezelf herinneren aan alle geweldige eigenschappen van jezelf.

Conclusie

Als je een giftige partner hebt, begrijp dan dat je ze nooit kunt ‘repareren’.

Een giftige partner is iemand die jou op de een of andere manier schaadt. Ze slaan je misschien niet of mishandelen je fysiek, maar ze kunnen je mentaal mishandelen.

Hoe meer geïnvesteerd in de relatie ze zijn, hoe schadelijker ze zullen worden. Hoe meer geïnvesteerd in de relatie van je partner, hoe meer ze zullen vasthouden aan hun giftige manier van zijn, zelfs als dit betekent dat ze zichzelf daarbij pijn doen.

Een giftige persoon kan niet worden gerepareerd omdat mensen niet fundamenteel kunnen veranderen wie ze zijn – wat hen in de eerste plaats tot een ‘toxische’ persoon maakt.

Giftige relaties zijn slecht en ongezond en moeten zo snel mogelijk worden beëindigd. 

Er zijn echter een paar gevallen waarin het beëindigen van de relatie misschien niet het beste idee is.

Als een van jullie bijvoorbeeld een vaste baan heeft en voor je partner kan zorgen, dan is het misschien beter om de relatie in stand te houden. 

Reactie plaatsen