Weet een narcist dat hij narcist is? – Is een narcist zich hier wel bewust van?

Weet een narcist dat hij narcist is? – Is een narcist zich hier wel bewust van?

Je zult er maar mee te maken hebben. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de kans vrij groot is dat je te maken hebt of te maken krijgt met een narcist.

Het is zelfs mogelijk dat je hier een relatie mee hebt of hebt gehad.

Dat maakt niet alleen dat de groep van narcisten groot is, maar ook de groep van slachtoffers. 

Eén ding is zeker; in relatie zitten met een narcist is zeer complex.

Daar is geen twijfel over mogelijk. Wat je weleens ziet bij stoornissen of bij mentale problematiek, is dat het weggelachen of onder het tapijt geschoven word.

In dit artikel bekijken we daarom of een narcist weet dat hij een narcist is.

Aan de hand van de bewuste werkwijze van een narcist zou je namelijk zeggen dat hij of zij zich ook bewust is van het narcisme.

Ook hier zijn meerdere onderzoeken aan gewijd de afgelopen jaren, waardoor er steeds meer bekend is geworden over narcisme.

Dat een narcist volmondig kan zeggen dat hij of zij een narcist is, die kans is vrij klein.

Wel is een narcist zich bewust van de werk- en denkwijze.

Het liegen, het manipuleren en de omgang met de omgeving. Aan de hand daarvan zou je kunnen zeggen dat een narcist weet dat hij of zij een narcist is, maar dit niet volmondig uit kan spreken.

In dit artikel gaan we hier verder op in en bekijken we of dit écht zo is. Lees deze vooral helemaal tot het einde.

Weet een narcist dat hij narcist is?

Het is vast geen verrassing dat door de jaren heen meerdere wetenschappelijke onderzoeken zijn gehangen aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Deze onderzoeken zijn vrij breed ingezet. Hierin is er gekeken naar de oorzaak en naar het leven met een narcist.

Behalve dat, is er ook gekeken naar de narcist zelf en naar de denkwijze.


Zodoende dat we gekomen zijn op de volgende vraag: weet een narcist dat hij narcist is?


Zeker als je zelf leeft of hebt geleefd met een narcistische partner in een relatie, is het geen gekke vraag die bij je op is gekomen.

Tenslotte wil je graag uitpluizen met wie je leeft of hebt geleefd de laatste tijd.

Je zou zeggen dat een stoornis goed verborgen word en het liefst onder het tapijt weggeschoven word.

Een narcist zit toch net iets anders in elkaar. 

Een narcist is zich namelijk vrijwel altijd bewust van het gedrag dat hij of zij vertoont.

Bewust van het gelieg en het gemanipuleer. Ga je een narcist echter confronteren met je bevindingen en vermoedens, dan zal hij of zij dat nooit toegeven of zelfs met klem ontkennen.

Daarnaast loop je zelfs het risico dat de rollen worden omgedraaid en jij als narcist word bestempeld.


Je zou dus kunnen zeggen dat een narcist zich bewust is van zijn of haar gedragingen, maar zichzelf nooit als een narcist zal bestempelen.


Niet voor niks word er geadviseerd om een narcist nooit te confronteren. Deze confrontatie kan in sommige gevallen uit de hand lopen, en dat is wat je moet zien te voorkomen.

Wat zijn duidelijke kenmerken van een narcist?

Dat een narcist niet inziet of bekent dat hij of zij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, hoeft niet per definitie te betekenen dat ook de kenmerken verborgen worden.

In de meeste gevallen zijn de kenmerken van een narcist namelijk duidelijk op te merken en te herkennen. Echter zul je hier altijd mee op moeten passen. 

Hoewel de kenmerken er duidelijk bovenop kunnen liggen, hoeft dat niet direct te betekenen dat je 100% met een narcist te maken hebt.

Daar zit vaak een valkuil in.

Toch vind je hieronder in het overzicht een aantal duidelijke kenmerken van een narcist, waardoor enkele vermoedens bevestigd kunnen worden of waardoor de puzzelstukjes op zijn plek vallen.

  • Bij kritiek maakt een narcist van zichzelf het slachtoffer
  • Doet er alles aan om in de belangstelling te staan
  • Houd geen rekening met de gevoelens of meningen van anderen, alleen van zichzelf
  • Is obsessief bezig met het uiterlijk
  • Houd jou als partner weg bij vrienden of familie
  • Is zeer opvliegend
  • Kan agressief uit de hoek komen
  • Gedraagt zich bij anderen zeer charmant en meelevend
  • Heeft vaak meerdere relaties achter de rug

Kan iedereen te maken krijgen met een narcist?

Nadat je meerdere artikelen hebt gelezen over een narcistische persoonlijkheidsstoornis, denk je hoogstwaarschijnlijk; ‘dat overkomt mij niet’.

Natuurlijk is de kans zeer reëel dat je nooit te maken zult krijgen met een narcist, maar het zal je verbazen hoe groot de kans is dat je hier juist wél mee te maken krijgt.


Het is zelfs mogelijk dat je al eens te maken hebt gehad met een narcistische ex.


Bijvoorbeeld omdat je tijdens de relatie hebt gemerkt dat er weinig empathie of begrip was.

Niet direct aanleiding om te denken aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar die kans is wel aanwezig.

Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat ongeveer 1 miljoen mensen van de Nederlandse bevolking een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.

Dat maakt dat ook de groep slachtoffers groot is.

Mocht je zelf slachtoffer zijn van een narcist of je hebt net de relatie beëindigd, weet dan dat je hier niet alleen in staat.

Hoewel de kans aanwezig is dat je te maken krijgt met een narcist, weet je nu ook dat je niet de enige bent bij wie dat overkomen is.

Dat maakt ook dat er veel mogelijkheden voor hulp zijn. Wellicht een geruststellende gedachte. 

Uit de relatie met een narcist? Dit is wat je kunt voelen en ervaren

Het leven met een narcist is niet vanzelfsprekend. Waar het begin van de relatie bijna niet perfecter kan, merk je al gauw dat het volledig de verkeerde kant op gaat.

Na de eerste periode laat de narcist steeds meer zijn of haar ware aard zien.


Dat maakt dat het manipuleren er langzaam in sluipt, er tegen je word gelogen en je emotioneel afhankelijk word gemaakt van de persoon in kwestie.


Van alle gevolgen kunnen voornamelijk de mentale gevolgen er flink inhakken. Wellicht iets wat je zelf hebt meegemaakt.

Nadat je de knoop hebt doorgehakt en de relatie hebt verbroken, is een nasleep hiervan niet geheel ongewoon.

Dit hoort erbij. Wat je dan kunt voelen en ervaren na het verbreken van de relatie met een narcist? Dat zou om het volgende kunnen gaan:

Schuldgevoelens; een narcist praat deze aan. Door jou is de relatie mislukt en je bent toch niks waard. Allemaal onderdeel van de psychische spelletjes.

Sombere of depressieve gevoelens

PTSS; dit kan ontstaan door traumatische ervaringen. Zo kunnen narcisten fysieke of mentale mishandeling toepassen, waar PTSS het gevolg van zou kunnen zijn.


Je voelt je alleen; sommige narcisten dringen er tijdens de relatie op aan om banden met vrienden en familie te verbreken.


Verdriet; slachtoffer of niet, een gebroken hart hoort bij een verbroken relatie.

Terug willen naar de narcist; dit komt vrij vaak voor.

Door alle spelletjes die met je gespeeld zijn, kan dit als een gemis voelen waardoor je eerder geneigd bent om terug te gaan en de relatie te herstellen.

Conclusie – De meeste narcisten zijn zich bewust van de werk- en denkwijze

De denk- en werkwijze van een narcist liegen er vaak niet om. Vooral de werkwijze word bewust toegepast. 

Zeker wanneer je te maken hebt of hebt gehad met een narcistische partner vraag je je vast af of een narcist weet dat hij een narcist is.

In het artikel hebben we daar uitgebreid aandacht aan besteed. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de denk- en werkwijze van een narcist vaak bewust worden toegepast.


Een narcist is zich hier zeer bewust van.


Echter herkent een narcist vrijwel nooit dat hij een narcist is. Hij is zich bewust van alles wat hij doet en denkt, maar koppelt dit niet aan een dergelijke stoornis.

Dat maakt het ook lastig voor de omgeving en zeker voor jou als partner. Een dergelijke confrontatie heeft geen zin en word zelfs afgeraden.

Hieruit kunnen vervelende en zelfs gevaarlijke situaties uit ontstaan.

Omdat de groep narcisten in Nederland redelijk groot is, is zodoende ook de groep met slachtoffers groot. Weet dat je nooit de enige bent die te maken heeft of heeft gehad met een narcist.

De nasleep kan intens en heftig zijn, maar weet dat er altijd passende hulp is voor je. Dit hoef je niet alleen te doen.

H
Door

H

op 31 Oct 2022

Pfff heftig stukje, heb recent mn zwager verloren door zelfdoding en het gedrag van mijn zus sluit bijna perfect aan op het hierboven geschreven stukje. Ik worstel hier ontzettend mee, is mijn indirect verantwoordelijk voor de dood van mijn zwager?

Ien
Door

Ien

op 31 Oct 2022

Hi H, wat afschuwelijk dat dit is gebeurd. Ik snap dat je met veel vragen zit zeker als hetgeen herkenbaar is wat je in mijn artikel hebt gelezen. Er kunnen verschillende redenen zijn geweest dat je zwager deze keus heeft gemaakt. Dat je hiermee worstelt is zeker begrijpelijk. Misschien kan het helpen voor je om contact te zoeken met ervaringsdeskundige Herman Liesemeijer In dit artikel kun je meer over hem lezen https://www.nieuwerelatiegids.nl/hulp-bij-narcisme/. Ik wens je sterkte met dit enorme verdriet en hoop dat het delen van je twijfels je helpt bij het verwerken ervan. Groet Ien

H
Door

H

op 31 Oct 2022

Thx, zal eens gaan kijken.

Ien
Door

Ien

op 01 Nov 2022

Hoop dat je een manier gaat vinden om alles een plek te geven. Delen helpt echt je hoeft het niet alleen te doen. Sterkte H.

Anne
Door

Anne

op 27 Oct 2023

Goed stukje, alleen hard is met een t…. En jullie gaan uit van een partner, maar ook vriendschappen zouden besproken moeten worden. Alhoewel het weinig anders zal zijn.

ludwina .
Door

ludwina .

op 04 Dec 2023

Hi Anne, ja klopt ik kan een artikel schrijven over vriendschappen en narcisme, de overeenkomsten zullen groot zijn. Het verschil is dat het in een relatie mogelijk grotere gevolgen heeft omdat je samenwoont.

Eva
Door

Eva

op 07 Mar 2024

Mijn (inmiddels) ex ontploft steeds via whatsapp, dus alleen als we niet samen zijn. Het is altijd mijn schuld, dan gooit hij er een hele rits beschuldigingen uit, verbreekt dan de relatie en heeft daarna spijt. Zou hij zich er bewust van zijn?

Ien van
Door

Ien van

op 07 Mar 2024

Hi Eva, Het is mogelijk dat je ex zich niet volledig bewust is van zijn gedrag en de impact ervan op jou en jullie relatie. Communicatie via tekstberichten kan soms leiden tot misverstanden en impulsieve reacties, omdat de nuance van verbale communicatie ontbreekt. Het is ook mogelijk dat hij worstelt met zijn emoties en niet weet hoe hij deze op een gezonde manier moet uiten.Het consistent patroon van beschuldigen, de relatie verbreken en vervolgens spijt hebben duidt op een onderliggend probleem dat aandacht behoeft, mogelijk met professionele hulp. Het belangrijkste is om voor jezelf te zorgen en grenzen te stellen in communicatie en gedrag die jouw welzijn beschermen.Wens je veel sterkte met alles Gr Ien

Eva
Door

Eva

op 07 Mar 2024

Dat is spot on, Fatsoenlijk praten na ieder drama gaat niet. Want ik moet maar eens leren over zaken geen te stappen òf als ik duidelijk maak dat het pijnlijk is geweest ontstaat er direct een nieuw drama want dan voelt hij zich beschuldigd.

Ien van
Door

Ien van

op 07 Mar 2024

Misschien is he tijd om even aan jezelf te denken en wat meer te kiezen voor wat jij wilt. Het kan inderdaad lastig zijn, maar afleiding zoeken en leuke dingen doen is een goed idee. Ga bijvoorbeeld eens met vriendinnen op stap en laat even alle zorgen achter je. Het kan helpen om je gedachten te verzetten en nieuwe energie op te doen. Ik hoop dat dit een beetje helpt.

Eva
Door

Eva

op 07 Mar 2024

Dankjewel 😘

Ien van
Door

Ien van

op 07 Mar 2024

Graag gedaan met liefde pas goed op jezelf. 🍀

Reactie plaatsen