Narcistisch slachtoffer syndroom: Wat is het en hoe herken je het?

Narcistisch slachtoffer syndroom: Wat is het en hoe herken je het?

Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS) is een ernstige psychische aandoening die voortkomt uit het jarenlang, stelselmatig worden mishandeld door een of meerdere mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Het slachtoffer is vaak afhankelijk van de narcist en kan moeilijk ontsnappen aan zijn of haar greep.

Het gevolg is dat het slachtoffer zichzelf helemaal kwijtraakt en zichzelf niet meer kan zijn.

Dit kan leiden tot ernstige psychische klachten en zelfs tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom is een ernstige aandoening die vaak niet wordt herkend en daardoor ook niet goed wordt behandeld.

Het is daarom van groot belang dat er meer aandacht komt voor deze aandoening en dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de behandeling ervan.

Er zijn verschillende kenmerken die kunnen wijzen op het Narcistisch Slachtoffer Syndroom.

Zo kan het slachtoffer zichzelf helemaal kwijtraken en zichzelf niet meer herkennen. Ook kan het slachtoffer last hebben van angsten, depressies en paniekaanvallen.

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en op zoek te gaan naar hulp.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die kunnen helpen bij het herstellen van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom.

Wat is het Narcistisch Slachtoffer Syndroom?

Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS) is een relatief nieuw begrip binnen de psychiatrie. Het richt zich op de gevolgen van langdurige blootstelling aan narcistisch misbruik.

Het gaat hierbij om het slachtoffer van de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS).

De kenmerken van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom zijn divers en kunnen per persoon verschillen.

Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 • Laag zelfbeeld
 • Gevoel van machteloosheid
 • Angststoornissen
 • Depressie
 • PTSS (posttraumatische stressstoornis)
 • Zelfdestructief gedrag
 • Gevoel van isolatie
 • Verlies van eigen identiteit

De oorzaken van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom zijn complex en kunnen verschillen per individu.

Het ontstaat vaak door een langdurige en heftige blootstelling aan narcistisch misbruik. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn.


Het slachtoffer wordt vaak geïsoleerd en afhankelijk gemaakt van de narcist.


Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel waarin het slachtoffer steeds verder in de greep van de narcist komt.

Hoe wordt het Narcistisch Slachtoffer Syndroom vastgesteld?

Het Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS) is een psychische aandoening die voortkomt uit langdurig emotioneel misbruik door één of meerdere personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Het is belangrijk om te weten dat de diagnose van het NSS een groot probleem kan zijn, omdat veel van de symptomen overeenkomen met andere psychische aandoeningen.

Criteria voor de diagnose van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom

 • Het slachtoffer heeft langdurig te maken gehad met emotioneel misbruik door iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

 • Het slachtoffer heeft last van symptomen die wijzen op een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals flashbacks, vermijding van triggers en verhoogde prikkelbaarheid.

 • Het slachtoffer heeft last van symptomen die wijzen op een verminderd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, zoals een negatief zelfbeeld en gevoelens van schaamte en schuld.

 • Het slachtoffer heeft last van symptomen die wijzen op een verstoorde relatie met anderen, zoals problemen met het aangaan en onderhouden van relaties en het vermijden van sociale situaties.

Behandeling van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom

De behandeling van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS) kan complex zijn en hangt af van de ernst van de symptomen en de individuele behoeften van de patiënt.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder psychotherapie en medicatie.

Psychotherapie

Psychotherapie is vaak de eerste keuze voor de behandeling van NSS. Het doel van psychotherapie is om de patiënt te helpen begrijpen hoe de narcistische relatie zijn of haar gedachten, gevoelens en gedrag heeft beïnvloed.


Het kan ook helpen om de patiënt te leren hoe hij of zij betere grenzen kan stellen en zijn of haar eigen behoeften kan identificeren en communiceren.


Er zijn verschillende soorten psychotherapie die effectief kunnen zijn bij de behandeling van NSS, waaronder:

 • Cognitieve gedragstherapie (CGT)
 • Dialectische gedragstherapie (DGT)
 • Interpersoonlijke therapie (IPT)
 • Psychodynamische therapie

Medicatie

Medicatie kan worden voorgeschreven om de symptomen van NSS te behandelen, zoals depressie, angst en slaapproblemen.

Antidepressiva en anxiolytica zijn de meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van NSS.

Het is belangrijk om te onthouden dat medicatie alleen de symptomen behandelt en niet de onderliggende oorzaken van NSS.

Medicatie moet altijd worden voorgeschreven en beheerd door een gekwalificeerde zorgverlener.

Hoe kan ik iemand met het Narcistisch Slachtoffer Syndroom helpen?

Als iemand in je omgeving lijdt aan het Narcistisch Slachtoffer Syndroom, wil je misschien weten hoe je hem of haar kunt helpen.


Het is belangrijk om te onthouden dat het herstelproces lang en moeilijk kan zijn, en dat het slachtoffer zichzelf moet helpen om te genezen.


Toch zijn er enkele dingen die je kunt doen om de persoon te ondersteunen en te helpen tijdens deze moeilijke tijd.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is naar het slachtoffer luisteren en hem of haar serieus nemen.

Het kan moeilijk zijn om te begrijpen wat hij of zij doormaakt, maar door te luisteren en vragen te stellen, kun je hem of haar helpen om zijn of haar gevoelens te uiten en te verwerken.

Een andere manier om te helpen is door het slachtoffer aan te moedigen om professionele hulp te zoeken.

Er zijn therapeuten en coaches die gespecialiseerd zijn in het behandelen van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom en die het slachtoffer kunnen helpen om te herstellen en sterker te worden.

Daarnaast is het belangrijk om het slachtoffer te steunen en te helpen bij het opbouwen van een sterk sociaal netwerk.

Dit kan helpen om hem of haar te beschermen tegen toekomstige relaties met narcisten en om hem of haar te omringen met positieve en ondersteunende mensen.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het slachtoffer tijd nodig heeft om te genezen en dat het proces niet altijd gemakkelijk zal zijn.

Wees geduldig en ondersteunend, en bied aan om te helpen waar mogelijk.

Preventie van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom

Het is belangrijk om te weten dat het voorkomen van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom niet altijd mogelijk is, omdat het vaak het gevolg is van langdurige blootstelling aan narcistisch misbruik.

 Toch zijn er enkele stappen die men kan nemen om de kans op het ontwikkelen van NSS te verminderen.

Een van de belangrijkste preventieve maatregelen is om bewust te zijn van de tekenen van narcisme en de patronen van narcistisch misbruik.

Het is goed om te weten hoe narcisten werken en hoe ze hun slachtoffers manipuleren.

Door deze kennis kunnen mensen hun eigen grenzen stellen en zichzelf beschermen tegen narcistisch misbruik.

Een andere belangrijke preventieve maatregel is om een steunnetwerk op te bouwen.

Mensen die een sterke sociale steun hebben, zijn minder vatbaar voor de effecten van narcistisch misbruik.

Het hebben van vrienden en familieleden die er voor hen zijn en hen steunen, kan het slachtoffer helpen om zichzelf te beschermen tegen de manipulaties van de narcist.

Daarnaast kan het helpen om hulp te zoeken bij een professional. Een therapeut kan het slachtoffer helpen om te begrijpen wat er gebeurt en hoe hij of zij zichzelf kan beschermen tegen narcistisch misbruik.

Een therapeut kan ook helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het versterken van de eigenwaarde van het slachtoffer.


Tot slot is het belangrijk om te weten dat het slachtoffer van narcistisch misbruik nooit de schuldige partij is.


Het is belangrijk om de verantwoordelijkheid te leggen waar deze hoort, namelijk bij de narcist.

Het slachtoffer moet zichzelf niet de schuld geven van het misbruik en moet zichzelf niet laten manipuleren door de narcist.

Conclusie

Het Narcistisch Slachtoffer-Syndroom is een ernstige psychische aandoening die voorkomt bij mensen die jarenlang stelselmatig zijn mishandeld door een of meerdere mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

De diagnose van het NSS is moeilijk te stellen, omdat veel van de symptomen overeenkomen met andere psychische aandoeningen.

Slachtoffers van narcistisch misbruik vertonen een heel scala aan kenmerken die samen het geheel van narcistisch slachtoffer syndroom tonen.

Afzonderlijk kunnen ze wijzen op angststoornissen of depressies. Het is de kunst om het totaalplaatje te zien als het om slachtoffers van narcistisch misbruik gaat.

Het blijft een uitdaging om het slachtoffer bewust te maken van het feit dat hij of zij wordt misbruikt door iemand met NPS.

Als je denkt dat je of iemand die je kent lijdt aan het Narcistisch Slachtoffer-Syndroom, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Een gekwalificeerde therapeut kan je helpen bij het herstellen van de schade die is aangericht door het misbruik en u helpen bij het opbouwen van een gezonde relatie met jezelf en anderen. Ook helpt het om met lotgenoten in contact te komen.

Reactie plaatsen