Fasen van een narcistische relatie: herken de signalen en bescherm jezelf

Fasen van een narcistische relatie: herken de signalen en bescherm jezelf

Een narcistische relatie kan zeer destructief zijn voor de betrokkenen. Het begrijpen van de fasen die een narcistische relatie doormaakt, kan helpen om de situatie beter te begrijpen en te herkennen.

In dit artikel worden de vier fasen van een narcistische relatie besproken, evenals hoe het werkt en waarom het zo moeilijk kan zijn om te ontsnappen aan een narcistische relatie.

De eerste fase van een narcistische relatie is de ideale fase. Dit is de fase waarin de narcist zich voordoet als de perfecte partner en alles doet om de ander voor zich te winnen.

 Het lijkt alsof de narcist alles begrijpt en de perfecte match is. Dit is echter slechts een fase om de ander te manipuleren en te controleren.

De tweede fase is de devaluatiefase. Dit is de fase waarin de narcist begint met het kleineren en bekritiseren van de ander.

De narcist wil de ander onder controle houden en doet dit door de ander te kleineren en te manipuleren. Dit kan leiden tot een gevoel van onzekerheid en minderwaardigheid bij de ander.

Fasen van een narcistische relatie

Een narcistische relatie bestaat uit verschillende fasen die zich herhalen. Het begint met de ideale fase, waarin de narcist de partner overlaadt met liefde en aandacht.

Vervolgens volgt de devaluatiefase, waarin de narcist begint met het afbreken van de partner.

Tot slot is er de verwoestende fase, waarin de narcist de partner volledig vernietigt. Hieronder worden deze fasen verder toegelicht.

🖤 Ideale fase

In deze fase is de narcist charmant, attent en liefdevol. Hij of zij doet alles om de partner te plezieren en overlaadt hem of haar met cadeaus, complimenten en affectie.

De partner voelt zich geweldig en denkt de perfecte relatie te hebben gevonden. De narcist weet precies wat de partner nodig heeft en speelt hier handig op in.


De partner wordt als het ware verslaafd aan de aandacht en liefde van de narcist.


🖤 Devaluatiefase

Na verloop van tijd begint de narcist de partner af te breken. Hij of zij begint kritiek te leveren, kleineert de partner en maakt hem of haar belachelijk.

De partner begrijpt niet wat er aan de hand is en doet er alles aan om de liefde van de narcist terug te winnen.

Dit lukt echter niet en de partner begint steeds meer te twijfelen aan zichzelf en zijn of haar eigenwaarde.

🖤 Verwoestende fase

In deze fase is de narcist volledig losgeslagen en vernietigt hij of zij de partner zowel emotioneel als fysiek.

De partner wordt behandeld als een object en de narcist heeft geen enkel respect meer voor hem of haar.

De partner wordt vernederd, bedreigd en mishandeld. De narcist kan zelfs zo ver gaan dat hij of zij de partner dood wenst.


De partner is volledig afhankelijk geworden van de narcist en durft niet meer weg te gaan uit de relatie.


Fase 1: Idealisatie

De eerste fase van een narcistische relatie wordt ook wel de ideale fase genoemd. In deze fase overlaadt de narcist zijn of haar partner met liefde en aandacht.

Het doel van deze fase is om de partner volledig in te palmen en hem of haar het gevoel te geven dat ze de enige persoon zijn die er toe doet.

De ideale fase kan enkele weken tot enkele maanden duren.

Liefde op het eerste gezicht

De narcist zal zijn of haar partner vaak het gevoel geven dat het liefde op het eerste gezicht is. Hij of zij zal de partner het gevoel geven dat hij of zij de enige is die de narcist begrijpt en dat er een diepe connectie is tussen hen beiden.

Dit kan heel overweldigend zijn voor de partner en hij of zij zal zich snel aangetrokken voelen tot de narcist.

Overweldigende aandacht

Tijdens de ideale fase zal de narcist zijn of haar partner ook overladen met aandacht.

De partner zal zich heel speciaal voelen en het gevoel hebben dat hij of zij de belangrijkste persoon in het leven van de narcist is.

De narcist zal de partner vaak verrassen met cadeaus, romantische uitjes en lieve berichtjes.


Dit kan heel verslavend zijn voor de partner en hij of zij zal steeds meer verlangen naar de aandacht en liefde van de narcist.


Fase 2: Devaluatie

De tweede fase van een narcistische relatie is de devaluatiefase.

Tijdens deze fase zal de narcistische partner beginnen met het afbreken van het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van zijn of haar partner.

Dit gebeurt vaak op subtiele wijze, waardoor het slachtoffer zich niet meteen bewust is van wat er gebeurt.

Kritiek en vernedering

Een van de manieren waarop de narcist zijn of haar partner devalueert, is door voortdurend kritiek te leveren en hem of haar te vernederen.

De narcist zal zijn of haar partner bekritiseren over alles, van zijn of haar uiterlijk tot zijn of haar persoonlijkheid.

De kritiek kan subtiel zijn, zoals het maken van denigrerende opmerkingen, of openlijk, zoals het schreeuwen en schelden tegen zijn of haar partner.

Isolatie van vrienden en familie

Een andere manier waarop de narcist zijn of haar partner devalueert, is door hem of haar te isoleren van vrienden en familie.

De narcist zal proberen om zijn of haar partner weg te houden van de mensen die belangrijk voor hem of haar zijn, zodat hij of zij afhankelijk wordt van de narcist.

Dit maakt het voor het slachtoffer moeilijker om de relatie te verbreken, omdat hij of zij geen steun meer heeft van vrienden en familie.

Veranderende seksuele behoeften

De narcist kan ook proberen om de seksuele behoeften van zijn of haar partner te veranderen tijdens de devaluatiefase.

De narcist kan bijvoorbeeld proberen om zijn of haar partner te dwingen om seksuele handelingen te verrichten waar hij of zij zich niet prettig bij voelt.

Dit kan het slachtoffer verder isoleren en hem of haar het gevoel geven dat hij of zij geen controle meer heeft over zijn of haar eigen leven.

Fase 3: Discard | Dumpingfase

De derde fase van een narcistische relatie wordt ook wel de discard-fase genoemd. In deze fase wordt de relatie door de narcist beëindigd.

Een narcist is niet geïnteresseerd in een relatie als deze niet bijdraagt tot zijn gevoel van superioriteit.

Wordt hij in het nauw gedreven of voed je zijn narcistische voorraad niet meer dan is de kans groot dat hij je zomaar dumpt.

Stiltebehandeling

Een bekend kenmerk van de discard-fase is de stiltebehandeling. De narcist zal geen contact meer met je opnemen en je compleet negeren.

Dit kan enkele dagen tot weken duren.


Het doel van de stiltebehandeling is om je te laten voelen hoe afhankelijk je van hem bent en om je in onzekerheid te laten verkeren.


Ontkenning van de relatie

De narcist zal in deze fase ook vaak de relatie ontkennen. Hij zal bijvoorbeeld zeggen dat jullie nooit een echte relatie hebben gehad of dat het allemaal jouw schuld is dat de relatie is stukgelopen.

Dit kan bijdragen aan het gevoel van onzekerheid en verwarring.

Intimidatie en bedreiging

Soms kan de narcist ook overgaan tot intimidatie en bedreiging. Dit kan variëren van verbaal geweld tot fysiek geweld.

Het doel hiervan is om je te laten voelen dat je afhankelijk van hem bent en dat hij de controle heeft.

Het is belangrijk om in deze fase hulp te zoeken en jezelf te beschermen.

Fase 4: Hoovering fase

In deze fase probeert de narcist de partner terug te winnen door te hooveren alles begint weer opnieuw vanaf fase 1.

Conclusie

Uit de verschillende bronnen blijkt dat een relatie met een narcist volgens een vast patroon verloopt.

Dit patroon bestaat uit vier fasen: de idealisatiefase, de devaluatiefase, de dumpingfase en de hooveringfase.

In de idealisatiefase wordt de partner overladen met liefde en aandacht. De narcist speelt in op de behoeften van de partner en lijkt de ideale partner te zijn.

In de devaluatiefase begint de narcist de partner te kleineren en te manipuleren. De partner begint te twijfelen aan zichzelf en aan de relatie.

In de dumpingfase verbreekt de narcist de relatie en laat de partner achter met een gebroken hart.

In de hooveringfase probeert de narcist de partner terug te winnen door bijvoorbeeld spijt te betuigen of cadeaus te geven.

Het is belangrijk om te weten dat een relatie met een narcist niet gezond is en dat het patroon zich kan blijven herhalen. Het is daarom aan te raden om hulp te zoeken en de relatie te beëindigen.

Reactie plaatsen